KWINTESENCJA WIOSNY NA TALERZU, CZYLI GRILLOWANE KARCZOCHY

2025-04-10 12:09:00

Włoska kuchnia to celebracja prostoty i jakości składników. Karczochy, tak cenione w Italii, mogą być prawdziwym kulinarnym odkryciem, zwłaszcza kiedy połączymy je z oliwą extra virgin, aromatyczną bazylią i świeżością cytryny. 


Moja historia z karczochami

Muszę przyznać, że kiedyś nie przepadałem za karczochami. Rosły u nas w ogrodzie, ale nigdy nie zwracałem na nie większej uwagi. Dopiero po jakimś czasie, mieszkając we Włoszech, zrozumiałem, jak wiele tracę.
Odpowiednio przygotowane mają ciekawy i niepowtarzalny smak. Teraz, kiedy sezon na karczochy trwa w najlepsze, nie mogę sobie odmówić ich grillowanej wersji, zwłaszcza w połączeniu z najlepszą oliwą Casa di Orfeo.



Składniki na 2–3 porcje:

4 karczochy

1 cytryna

oliwa Casa di Orfeo

1 garść świeżej bazylii

1 ząbek czosnku

Sól morska

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyszczanie karczochów:
    Karczochy przekrój na pół, usuń zewnętrzne, twarde liście, obierz i skróć łodygi, zostawiając ok. 3 cm. Środek oczyść z włóknistego wnętrza przy pomocy łyżeczki. Od razu skrop je sokiem z połowy cytryny, aby nie ściemniały.

  2. Obgotowanie:
    W dużym garnku zagotuj wodę z sokiem z drugiej połowy cytryny. Włóż karczochy i gotuj przez ok. 5 minut, liście karczochów powinny z łatwością odchodzić.
    Po tym czasie odcedź i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.

  3. Przygotowanie oliwy:
    W moździerzu lub blenderze zmiksuj oliwę, świeże listki bazylii, startą skórkę i sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. Grillowanie:
    Rozgrzej patelnię grillową lub grill. Karczochy posmaruj oliwą i grilluj przez ok. 7 minut z każdej strony, aż pojawią się złociste paski i delikatna karmelizacja.

  5. Podanie:
    Gotowe karczochy przełóż na talerz i skrop przygotowaną oliwą bazyliowo-cytrynową.
    Możesz podać je z tartym parmezanem, płatkami pecorino lub z chrupiącym pieczywem.

Sekret smaku – oliwa bazyliowo-cytrynowa

Kluczowym elementem tego dania jest oliwa Casa di Orfeo, która podkreśla delikatny smak karczochów, dodając im głębi i świeżości. Połączenie oliwy z bazylią oraz sokiem i skórką z cytryny sprawia, że całość nabiera wyjątkowego, śródziemnomorskiego charakteru.
Karczochy po grillowaniu stają się chrupiące z zewnątrz, a w środku zachowują swoją miękkość i soczystość.

SMACZNEGO!

Autor:Arek