KIM JESTEŚMY



Witamy Was w Casa di Orfeo


Kilka lat temu zdecydowaliśmy się przeprowadzić z Gdyni na Sycylię, gdzie kupiliśmy ziemię rolną. Zamieszkaliśmy na południu wyspy, na jednym ze wzgórz obok antycznego miasta Agrigento. Tam stworzyliśmy nowy dom, który nazwaliśmy "Casa di Orfeo", od imienia naszego kota Orfeusza, który przybył z Polski razem z nami.

IMG20241108064127(1).jpgFB_IMG_1730967581250(3).jpgIMG20241030124703.jpg




Żyjąc wśród oliwnych gajów, drzew pistacjowych, migdałowców, figowców i cytrusów, zrozumieliśmy, jak wielką wartość ma życie w harmonii z naturą. To doświadczenie zainspirowało nas do stworzenia własnej marki oliwy – Casa di Orfeo.

Współpracujemy z naszymi sycylijskimi przyjaciółmi, rodziną Cani, która od pokoleń z pasją produkuje oliwę najwyższej jakości. Nasza oliwa extra vergine powstaje z ręcznie zbieranych oliwek, które trafiają do tłoczenia w ciągu 12 godzin od zbioru. Następnie oliwa przechowywana jest w warunkach beztlenowych, co sprawia, że bardzo długo zachowuje swoją świeżość oraz wszystkie walory smakowe i prozdrowotne.

Dodatkowo, energia potrzebna do produkcji pochodzi z odnawialnych źródeł – farmy fotowoltaicznej i biomasy, co podkreśla nasze wspólne zaangażowanie w ochronę środowiska.

Casa di Orfeo to nie tylko oliwa – to opowieść o pasji, naturze i dążeniu do doskonałości.

Zapraszamy Cię do odkrycia smaku Sycylii i doświadczenia, które kryje się w każdej kropli naszej oliwy.

Radomir Szumełda i Arkadiusz Wodnicki