Wszystkie kategorie

CZY NAJLEPSZĄ OLIWĘ TŁOCZY SIĘ Z DOJRZAŁYCH, CZARNYCH OLIWEK?
CZY NAJLEPSZĄ OLIWĘ TŁOCZY SIĘ Z DOJRZAŁYCH, CZARNYCH OLIWEK?
2025-07-15 09:39:00

To jeden z tych mitów, które często pojawiają się w rozmowach o oliwie. Wydaje się przecież logiczne: skoro owoce dojrzewają, to im bardziej dojrzałe tym lepszy smak, prawda? W przypadku oliwy... niekoniecznie. Dlaczego dojrzałość nie zawsz...

Więcej
SMAK LATA NA TALERZU, CZYLI SAŁATKA Z MAKARONEM, SZPARAGAMI I GROSZKIEM
SMAK LATA NA TALERZU, CZYLI SAŁATKA Z MAKARONEM, SZPARAGAMI I GROSZKIEM
2025-06-30 08:47:00

Włoskie lato ma smak cytryny, świeżej mięty i chrupiących warzyw. Gdy na targu pojawiają się pierwsze szparagi, a w kuchni roznosi się zapach gotującego się makaronu, wiem, że czas na jedną z moich ulubionych sałatek - lekką, zieloną i pełną słońca. Lubi...

Więcej
CZY OLIWA WYSOKIEJ JAKOŚCI POWINNA BYĆ ZAWSZE KLAROWNA I BEZ OSADU?
CZY OLIWA WYSOKIEJ JAKOŚCI POWINNA BYĆ ZAWSZE KLAROWNA I BEZ OSADU?
2025-04-17 11:36:00

Czy to prawda, że dobra oliwa z oliwek powinna być idealnie przejrzysta i pozbawiona osadu?Absolutnie nie!To jeden z mitów, który warto wyjaśnić! Jak wygląda dobra niefiltrowana oliwa?- może być lekko mętna, o złocisto-zielonym kolorze,...

Więcej
KWINTESENCJA WIOSNY NA TALERZU, CZYLI GRILLOWANE KARCZOCHY
KWINTESENCJA WIOSNY NA TALERZU, CZYLI GRILLOWANE KARCZOCHY
2025-04-10 12:09:00

Włoska kuchnia to celebracja prostoty i jakości składników. Karczochy, tak cenione w Italii, mogą być prawdziwym kulinarnym odkryciem, zwłaszcza kiedy połączymy je z oliwą extra virgin, aromatyczną bazylią i świeżością cytryny.  Moja historia ...

Więcej
ODMIANY OLIWEK, TO ONE WPŁYWAJĄ NA SMAK, KOLOR I AROMAT OLIWY
ODMIANY OLIWEK, TO ONE WPŁYWAJĄ NA SMAK, KOLOR I AROMAT OLIWY
2025-04-03 09:28:00

Wybierając oliwę, często zwracamy uwagę na kraj pochodzenia czy metodę tłoczenia, ale to odmiana oliwek i miejsce w którym są one uprawiane jest kluczowym czynnikiem decydującym o jej smaku, aromacie i kolorze. Podobnie jak w przypadku winogron w p...

Więcej
SMAKI WŁOCH W JEDNEJ MISCE, CZYLI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
SMAKI WŁOCH W JEDNEJ MISCE, CZYLI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
2025-03-27 10:00:00

Kuchnia włoska to prawdziwa symfonia smaków pełna aromatów, prostych składników i niezliczonych wariacji smakowych. Krem z pieczonej papryki, pomidorów i bazylii to doskonały przykład harmonijnego połączenia słodyczy pieczonych...

Więcej
CZY ABY NA PEWNO OLIWA Z OLIWEK NIE MA TERMINU WAŻNOŚCI I SIĘ NIE PSUJE?
CZY ABY NA PEWNO OLIWA Z OLIWEK NIE MA TERMINU WAŻNOŚCI I SIĘ NIE PSUJE?
2025-03-24 09:55:00

Czy oliwa naprawdę się nie psuje i można ją przechowywać bez końca? To jeden z popularnych mitów, który warto obalić! Czy oliwa może się zepsuć? Tak! Oliwa z oliwek, zwłaszcza extra virgin, to produkt naturalny, który z czasem traci s...

Więcej
ŚNIADANIE JAK WE WŁOSZECH, CZYLI PANINO Z PESTO, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I BURRATĄ
ŚNIADANIE JAK WE WŁOSZECH, CZYLI PANINO Z PESTO, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I BURRATĄ
2025-03-20 09:00:00

Włoska kuchnia to nie tylko pasta i pizza. To również cała paleta smaków, które potrafią zaskoczyć swoją prostotą, ale i głębią aromatów. Jednym z takich dań jest panino z pesto bazyliowo-migdałowym, grillowaną cukinią i burrat...

Więcej
KLASYKA W INNEJ ODSŁONIE, CZYLI PESTO BAZYLIOWO-MIGDAŁOWE
KLASYKA W INNEJ ODSŁONIE, CZYLI PESTO BAZYLIOWO-MIGDAŁOWE
2025-03-13 09:00:00

Aromatyczne, świeże i pełne smaku pesto, to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów kuchni włoskiej. Choć tradycyjnie przygotowuje się je z orzeszkami pinii, dzisiaj proponuję wersję z migdałami, które nadają mu delikatnie słodkawy posmak i ...

Więcej
ŚWIEŻOŚĆ OLIWY MA KLUCZOWE ZNACZENIE
ŚWIEŻOŚĆ OLIWY MA KLUCZOWE ZNACZENIE
2025-03-10 09:00:00

Oliwa z oliwek extra virgin to produkt, który nie starzeje się jak dobre wino, im świeższa, tym lepsza! Najwyższa jakość, intensywny smak i maksymalne właściwości zdrowotne to cechy, które wyróżniają świeżą oliwę z najnowszego se...

Więcej