Przepisy kulinarne

KWINTESENCJA WIOSNY NA TALERZU, CZYLI GRILLOWANE KARCZOCHY
KWINTESENCJA WIOSNY NA TALERZU, CZYLI GRILLOWANE KARCZOCHY
2025-04-10 12:09:00

Włoska kuchnia to celebracja prostoty i jakości składników. Karczochy, tak cenione w Italii, mogą być prawdziwym kulinarnym odkryciem, zwłaszcza kiedy połączymy je z oliwą extra virgin, aromatyczną bazylią i świeżością cytryny.  Moja historia ...

Więcej
SMAKI WŁOCH W JEDNEJ MISCE, CZYLI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
SMAKI WŁOCH W JEDNEJ MISCE, CZYLI KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI I POMIDORÓW
2025-03-27 10:00:00

Kuchnia włoska to prawdziwa symfonia smaków pełna aromatów, prostych składników i niezliczonych wariacji smakowych. Krem z pieczonej papryki, pomidorów i bazylii to doskonały przykład harmonijnego połączenia słodyczy pieczonych...

Więcej
ŚNIADANIE JAK WE WŁOSZECH, CZYLI PANINO Z PESTO, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I BURRATĄ
ŚNIADANIE JAK WE WŁOSZECH, CZYLI PANINO Z PESTO, GRILLOWANĄ CUKINIĄ I BURRATĄ
2025-03-20 09:00:00

Włoska kuchnia to nie tylko pasta i pizza. To również cała paleta smaków, które potrafią zaskoczyć swoją prostotą, ale i głębią aromatów. Jednym z takich dań jest panino z pesto bazyliowo-migdałowym, grillowaną cukinią i burrat...

Więcej
KLASYKA W INNEJ ODSŁONIE, CZYLI PESTO BAZYLIOWO-MIGDAŁOWE
KLASYKA W INNEJ ODSŁONIE, CZYLI PESTO BAZYLIOWO-MIGDAŁOWE
2025-03-13 09:00:00

Aromatyczne, świeże i pełne smaku pesto, to jeden z najbardziej uniwersalnych sosów kuchni włoskiej. Choć tradycyjnie przygotowuje się je z orzeszkami pinii, dzisiaj proponuję wersję z migdałami, które nadają mu delikatnie słodkawy posmak i ...

Więcej
DANIE JAK Z BAJKI, CZYLI RATATOUILLE
DANIE JAK Z BAJKI, CZYLI RATATOUILLE
2025-03-06 09:00:00

Dziś przenosimy się do kuchni francuskiejRatatouille to jedno z tych dań, które doskonale oddaje ducha kuchni śródziemnomorskiej. Pełne kolorów, smaku i aromatów, łączy w sobie prostotę i elegancję. To idealna propozycja na lek...

Więcej
CZOSNEK IDEALNY, CZYLI CZOSNEK KONFITOWANY Z ROZMARYNEM
CZOSNEK IDEALNY, CZYLI CZOSNEK KONFITOWANY Z ROZMARYNEM
2025-02-27 13:29:00

Konfitowany czosnek to prawdziwy skarb w kuchni, który potrafi nadać głębię i wyjątkowego aromatu każdej potrawie. Jego aksamitna konsystencja oraz delikatny, słodkawy smak sprawiają, że staje się idealnym dodatkiem do pieczywa, makaronów cz...

Więcej
SZTUKA NA TALERZU, CZYLI RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM
SZTUKA NA TALERZU, CZYLI RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM
2025-02-20 11:55:00

Domowa pasta to coś, co zawsze robi wrażenie, na wszystkich, którzy mają przyjemność jej spróbować. Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe ravioli, które łączy aksamitną ricottę, świeży szpinak i najważniejszy element, płynne żó...

Więcej
SAŁATKA, KTÓRA ZACHWYCA SMAKIEM I PROSTOTĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO I POMARAŃCZY
SAŁATKA, KTÓRA ZACHWYCA SMAKIEM I PROSTOTĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO I POMARAŃCZY
2025-02-08 15:00:00

Kiedy myślimy o włoskiej kuchni, często wyobrażamy sobie bogate makarony, aromatyczne sosy i wyborne pizze. Jednak włoska kuchnia kryje w sobie również lekkie i orzeźwiające sałatki, które potrafią zachwycić prostotą i wyrafinowaniem smak&oa...

Więcej
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I STRACIATELLĄ, CZYLI ŚNIADANIE IDEALNE
BRUSCHETTA Z POMIDORAMI I STRACIATELLĄ, CZYLI ŚNIADANIE IDEALNE
2025-02-06 15:00:00

Włoska kuchnia zachwyca prostotą i jakością składników, a bruschetta to jedno z tych dań, które doskonale oddaje tę filozofię.Chrupiące pieczywo, kremowa straciatella i słodko - kwaśna konfitura z pomidorów tworzą harmonijną całość, ...

Więcej