CZY DOBRA OLIWA POWINNA BYĆ NEUTRALNA W SMAKU?

2025-03-04 08:53:00

Czy dobra oliwa powinna być neutralna i pozbawiona smaku? Zdecydowanie nie!
To jeden z najczęstszych mitów na temat oliwy z oliwek.


Wysokiej jakości oliwa extra virgin charakteryzuje się wyrazistym smakiem i aromatem. Może być pikantna, gorzka, a nawet lekko drapiąca w gardle i to właśnie oznaka świeżości oraz bogactwa polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie.


Dlaczego oliwa jest gorzka i pikantna?
To efekt obecności polifenoli, które:

działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie,

pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym,

świadczą o świeżości oliwy, im bardziej intensywny smak, tym więcej wartości odżywczych!

Czy łagodna oliwa jest gorsza?

Nie każda oliwa musi być intensywna, ale jeśli oliwa jest całkowicie neutralna w smaku, może to oznaczać, że:

  • jest rafinowana, a więc pozbawiona większości cennych składników,

  • jest przestarzała i straciła swoje właściwości,

  • pochodzi z oliwek gorszej jakości lub została źle przechowywana.

Jak wybrać dobrą oliwę?

Nie bój się oliwy o wyrazistym smaku! Wybierając oliwę extra virgin, zwróć uwagę na jej aromat i charakterystyczną goryczkę, to znak, że masz do czynienia z produktem najwyższej jakości.

Dobra oliwa, to ta pełna smaku! Jej intensywność to nie wada, ale dowód na to, że jest świeża, zdrowa i bogata w cenne składniki.

Autor:Arek