











Hurt min. 4 sztuk x 5 litrów Oliwa Extra Vergine Casa di Orfeo Sycylia, Włochy
Kwasowość oliwy Casa di Orfeo 0,18% - pomiar po tłoczeniu - to wartość, która stawia naszą oliwę na półce TOP TOP PREMIUM najlepszych oliw świata.
Ta oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest idealnym połączeniem oliwek z dwóch gatunków drzew: Nocellara del Belice i Moresca.
Charakteryzuje się niesamowitym aromatem i smakiem.Czuć w niej intensywne nuty owocowe, aromat zielonych pomidorów oraz świeżo skoszonej trawy.
Wyczuwalna goryczka i pikantność są doskonale zbalansowane nadając oliwie przyjemne nuty smakowe, co wzbogaci smak każdej potrawy.
Oliwa ma kolor złoty z intensywnymi zielonymi refleksami.
Doskonale nadaje się do potraw śródziemnomorskich, ryb, grillowanego mięsa oraz zup i sałat.
Każdy amator dobrej oliwy wie, że świeże pieczywo maczane w lekko osolonej oliwie jest również doskonałym daniem.
Oliwa została wytłoczona w okresie od połowy października do początku listopada 2024 roku.
Okres zbioru oliwek - od połowy października do początku listopada.
Czas tłoczenia - w ciągu 12 godzin od zbioru oliwek.
Oliwa Extra Vergine z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno.
Oliwa niefiltrowana, może zawierać naturalny osad.
Już starożytni Grecy, władający wschodnią i południową Sycylią między IIX a III wiekiem p.n.e. uznali, że oliwa tłoczona z sycylijskich oliwek znacząco przewyższa jakością i smakiem tę, którą znali z macierzystej Grecji, a to ze względu na szczególną morfologię sycylijskiej gleby. To właśnie oni zaczęli zakładać na Sycylii pierwsze "profesjonalne" plantacje drzew oliwnych. Współcześnie wielu amatorów oliwy uważa, że ze względu na jakość i walory smakowe oliwa z Sycylii jest najlepszą na świecie, niepowtarzalną w swoim rodzaju, z którą żadna konkurencja nie może się mierzyć.
Szanując środowisko naturalne oraz dbając o walory zdrowotne i smakowe naszej oliwy drzewa nawożone są naturalnymi „zielonymi” nawozami.
To dlatego nasza oliwa charakteryzuje się wyjątkowymi aromatami, które może jej dać tylko ten kawałek sycylijskiej ziemi.
Oliwki wykorzystywane do produkcji oliwy Casa di Orfeo są zbierane ręcznie i starannie selekcjonowane, a cały proces tłoczenia odbywa się beztlenowo. Dzięki temu smak i aromat naszej oliwy zachowuje swoje wyjątkowe walory przez długi czas.
Casa di Orfeo jest oliwą tworzoną przez najlepszych mistrzów tego rzemiosła.
W czasach, w których wszyscy wszystko mają, nasza oliwa jest również doskonałym pomysłem na prezent, z różnych okazji, dla osoby, która kocha gotować i która uwielbia produkty najwyższej jakości o niesamowitych walorach smakowych.
100 ml oliwy zawiera:
- tłuszcze: 91,6 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 15,6 g - węglowodany: 0 g
w tym cukry: 0 g - proteiny: 0 g
- sól: 0 g
Wartość energetyczna w 100 ml:
- 824 Kcal, 3389 KJ
Kwasowość 0,18% (wartość początkowa)